Blog

Nem titok: így válts okosan barefoot cipőre!

Barefoot Point
Barefoot Point
2022.06.14 15:54
Nem titok: így válts okosan barefoot cipőre!

Van, aki csak úgy szembetalálkozik ezekkel a cipőkkel, kipróbál egyet – érzi, hogy sokkal kényelmesebb, mint a hagyományos, és hamarosan azon veszi észre magát, hogy már csak ebben jár. Előfordulhat azonban az is, hogy szükség van némi fokozatosságra és átszokási időre.

Ha tudni akarod, Te hogy válts okosan barefoot (mezítlábas) cipőre, jó helyen jársz.

Nem titok - csak olvass tovább!

Mi magunk is különbözőképpen reagáltunk, bár a barefoot cipős érzés mindhármunkat rögtön megnyerte a műfajnak. Egyikünk már személyre szabott ortopéd betéttel is alig tudott menni, és ezek a cipők adták vissza a mobilitását. A talpbetétet az átálláskor elrakta a szekrénybe, mert a lába jelezte, hogy ilyen rugalmas cipőkben, intenzív talajérzet mellett nem kér belőle.

Most, jó két évvel később, mégis úgy döntött, hogy egy gyógytornász segítségével megkeresi és kidolgozza a testéből a régi időkből visszamaradt egyensúlytalanságokat, hogy feltegye a pontot az i-re. A másikunk állandósult térdfájásból gyógyult ki a barefoot cipők és orvos-szakértőnk, dr. Kovács Gellért segítségével.

A hosszú túrák azóta is állandó részét képezik az életének, sőt, éppen újrakezdte futást is – természetesen barefoot cipőben (pontosabban futószandálban). Nem feltétlenül tudhatod előre, melyik kategóriába esel: van, aki hetvenévesen váltott azonnal, átszokási idő nélkül; és van, aki élsportoló létére apránként, fokozatosan halad.

Ha sohasem jártál magassarkúban, ha szeretsz mezítlábazni természetes talajon is, vagy fiatal vagy, ez mind segíthet a gyors átállásban – de mindenkinek egyformán fontos odafigyelnie a teste jelzéseire.

És mégis hogyan jelez a test?


A fájdalom nyelvén, mert azzal fel tudja felkelteni a figyelmünket. Ha egy idő után a kezdeti könnyebbségbe netán kényelmetlen érzet vegyülne, gondolj arra, hogy hány évtizeden át szoktattad a testedet természetellenes működésre a hagyományos cipőkben! Nincs abban semmi furcsa, hogy a visszaállás is időbe telhet. Ha a tested „szól”, hogy szoknia kell a szabadságot, hallgass rá, és lassíts!

Az a legokosabb, ha első alkalommal csak 20-30 percet jársz a barefoot cipőben, és figyeled a tested reakcióit. Ha nem jelez, akkor szuper, nincs teendőd, csak engedd át magad az élménynek! De ha úgy érzed, hogy jó lenne megpihenni, akkor tedd azt. Ne keseredj el, ez teljesen normális!

Minden egyes lépés, amit szabadabb cipőben teszel, segíthet a lábadnak visszatalálni a rég elfelejtett természetes állapotába és működésébe. És nem fontos, hogy ez egyik napról a másikra következzen be – ha elindultál a jó irányba, azzal már megtetted a legfontosabb lépést! Ha van okod gyanakodni, hogy a lábad kifejezetten rossz állapotban van és várhatóan nem fog tudni gyorsan regenerálódni, légy különösen figyelmes! Ha hosszú ideje fennálló fájdalommal küzdesz, ha diagnosztizált betegséged van, kérd ki orvos tanácsát!

Mivel ma még sajnos kevés a barefoot-tudatos szakember, szeretettel ajánljuk figyelmedbe szaktanácsadó orvosunkat, dr. Kovács Gellértet. Érdemes tudnod, hogy az egyes gyártók különféle talpakkal készítik el a cipőiket. Bár a nálunk árusított modellek mindenben megfelelnek a barefoot követelményeknek (erről itt és itt is olvashatsz), abban, hogy mennyire vékony a cipő talpa, lényeges különbségek lehetnek. Nem véletlenül!

A lábunknak nem csak a mérete és a formája lehet nagyon különböző, hanem az is, hogy mennyi ún. talajérzetet kíván. Az egyik ember ösztönösen rövidebbet és puhábbat lép, ha erős talajérzetet ad a cipője – a másik valamivel puhább, vastagabb alátámasztást kíván. Az egyiknek segíthet, ha a cipő jól fogja bokáját, a másiknak pedig épp arra van szüksége, hogy minél szabadabban mozoghasson minden porcikája. Ezek a preferenciák az idő során változhatnak, sőt, akár oda-vissza is válthatják egymást. Így, ha a tested egy ponton olyasmit kezdene jelezni, ami ellentmond a korábbi jelzéseinek, ne gondold, hogy megőrült! Egyszerűen csak változtak a szükségletei.

Sokan aránylag vastagabb talpú cipővel kezdenek, hogy ne legyen nagyon hirtelen a váltás, és fokozatosan térjen vissza a mozgástechnikájuk a természeteshez. Másoknak eleinte nagyon jólesik egy akár pusztán 3 mm-es talp és az azon áthatoló érzetek gazdagsága (az ingyen talpmasszázs), de előfordulhatnak olyan időszakok is, amikor a lábuk több párnázást kíván meg. Ennek oka lehet apróbb sérülés vagy szimpla fáradtság, bármi. A legjobb, amit tehetsz, ha odafigyelsz a testedre, és reagálsz a jelzéseire.

Nem csupán Neked, de Érted jelez!


Szerencsére boltunk kínálatában egyaránt találsz vékonyabb és vastagabb talpú barefoot (mezítlábas) cipőket – sőt, taposóösvényt is kialakítottunk, melyen kipróbálhatod, melyikben érzed a legjobban magad! A különböző formájú és keménységű mintázatokon végigmenve gyerekjáték lesz eldöntened, melyik a neked való cipő.

Gyere el hozzánk, és próbáld a lábad a cipőre – azután pedig a cipőt a talajra! És a végére még egy érdekesség: ha könnyen és magától megtörténik az átszokás, akkor is érdemes lehet leellenőrizned, mennyire áll egyenesen a nagylábujjad, és mennyire jársz helyesen.

Egy kis odafigyeléssel, egy-egy gyakorlattal sokat segíthetsz a testednek a teljes regenerálódásban. Erről a témáról később részletesebben is írunk majd! Számos érdekes témát tartogatunk még a tarsolyunkban.