Így válassz helyesen méretet!

A barefoot cipőkről

 

FONTOS TUDNI: A barefoot cipők méretezése nem egységes, így a szokásos méreted kiindulópontnak jó, de mindenképpen pontosítani kell. Előfordulhat, hogy akár 2-3 méretnyi eltéréssel találod meg az igazit!

Több mint egy éve kínlódom sajgó lábujjaimmal, a járás is nehezemre esett. Az orvos talpbetétet ajánlott, de ez is csak átmenetileg segített. Néhány hónapja barefoot cipőben járok, és a fájdalom nyomtalanul eltűnt. Figyelem: nem azonnal. Ismét öröm a gyaloglás! Ez tényleg megkönnyebbülés a lábnak. Miért nem ilyenben járnak az emberek?

 - Lányi András, 74, Budapest


Minden modellnél találsz egy mérettáblázatot, amiből kiderül, melyik méretnek hány mm a belső talphossza (BTH). Ugyanannak a gyártónak több mérettáblája is lehet, ezért mindig az adott modellhez tartozót nézd!

Mérd le mindkét lábad, és a hosszabbik mérethez adj hozzá:

 • szandáloknál, zokni nélkül viselt balerináknál / zárt cipőknél 6-12 mm-t,
 • zoknival viselt zárt cipőknél 8-15 mm-t,
 • gyerekeknél 18 hónapos kor alatt 7 mm-t,
 • 18 hónapos kor fölött 8-13 mm-t!

Most már tudod, hogy mekkora helyre van szükséged egy cipőben, így kiválaszthatod a megfelelőt! Ha két méret között vagy, érdemes elsőre a nagyobbal próbálkozni.

Jobb, ha kicsit túl sok a tér a lábujjad előtt, mint ha a nagylábujjad nem tud lépés közben szabadon előremozdulni, ahogy az a természetes járásmechanizmusból fakad!

Barefoot point így válassz méretet

A mérés menete


 1. Délután vagy este mérj, mert a nap folyamán kissé szétterül a lábunk.
 2. Helyezz egy papírlapot a földre, közvetlenül a fal mellé!
 3. Állj rá párhuzamos lábbal úgy, hogy a sarkad érintse a falat, és helyezd a testsúlyodat középre! (Elég, ha egyszerre az egyik lábad ráfér a lapra. Előbb az egyik, azután a másik lábadat mérd meg!)
 4. Helyezz a papírra egy könyvet úgy, hogy az éle a leghosszabb lábujjadhoz – ez lehet a nagy vagy akár a második lábujj, és lehet a bal vagy a jobb lábadon – érjen! (Biztosabb, ha valaki segít neked, mert ha lehajolsz, torzulhat a mérés.)
 5. Óvatosan lépj le a papírról úgy, hogy a könyv el ne mozduljon, és egy éles ceruzával jelöld meg, hol van a könyv éle (ott, ahol az előbb még a lábujjad vége volt).
 6. Mérd meg, hány mm van a fal és a jelölés között!

  Még egyszerűbb a mérés, ha Plus12 eszközt használsz hozzá, különösen izgő-mozgó kisgyerekeknél.

  Angol nyelvű cikk egy vonatkozó tudományos kutatásról ITT!

Hogy növeld a helyes méretválasztás esélyét, érdemes a lábad szélességét is lemérni:

 1. Állj rá egy papírlapra, helyezd a testsúlyodat középre, és egy éles hegyű ceruzával rajzold körbe előbb az egyik, majd a másik lábad! Ügyelj rá, hogy a ceruza végig függőlegesen álljon!
 2. Mérd le a távolságot a lábfejed két legszélesebb pontja között!

  (Nem minden gyártó ad meg szélességi adatokat.)

Barefoot Point a rüszt mérése

 


FONTOS TUDNI: Barefoot cipőben könnyen előfordulhat, hogy a szabadságát visszanyert láb idővel szétterül, tehát a méreted széltében-hosszában változhat. Időnként érdemes újramérni a lábad, különösen rendelés előtt!

Jó barefootozást kívánunk Neked is!

A barefoot cipőben szabad lehet a lábam. Ehhez képest egy normál cipő olyan, mint egy satu.

 - Panyik Mónika, 47, Budapest