NYÁRI SZÜNET A GÖDÖLLŐI BOLTBAN,
július 4. és augusztus 3. között ZÁRVA!
A webshop zavartalanul működik!

Gyógytornászi ajánlás

A barefoot cipő a legjobb dolog, ami a lábadon lehet

Gyógytornászként a saját lábproblémámra kerestem megoldást, amikor rátaláltam a barefoot, azaz mezítlábas cipőkre úgy 7 évvel ezelőtt. Azóta folyamatosan tanulok a lábról, a lábbetegségekről. Praxisomban sokat foglalkozom lábpanaszokkal, és workshopokon is tanítom az egészséges láb felé vezető utat.

A barefoot cipő a legjobb dolog, ami a lábadon lehet! Ennél már csak a mezítláb lét és járás a nagyszerűbb.

Miért jó a barefoot cipő az embernek?

Cipő és talpbetét nélkül születünk, ezek nem képezik részét az emberi anatómiának. A lábunk ezek nélkül is képes megfelelni minden funkciójának. Sőt, így képes igazán, hiszen a legtöbb klasszikus cipő tulajdonságainál fogva megváltoztatja lábunk mozgását, alakját. Egy mezítlábas cipő nem (vagy csak nagyon kis mértékben) befolyásolja a lábunk működését.

Természetesen adódhat olyan helyzet, amikor szükségünk van talpbetétre, valamilyen megtámasztásra, speciális lábbelire. Azonban érdemes ezekre az eszközökre csupán átmeneti kiegészítőként gondolni, amelyek támogathatnak minket egy adott panasz, diszfunkció kezelésében.

Egy megtámasztás mozgást vesz el a lábtól, mely csökkenti az izomműködést az adott izmokban, tehát elgyengíti őket, ami egy nem kívánatos hatás. Panasz, deformitás esetén nem célunk, hogy tovább rontsuk a láb állapotát - épp ellenkezőleg, helyreállítani szeretnénk!

A barefoot cipő előnyei

A mezítlábas cipő rugalmassága és egyéb tulajdonságai szabadon engedik megvalósulni a láb ízületeinek hihetetlen komplex működését. A legapróbb ízület sincs akadályozva a mozgásban, és az izmok is aktívan dolgoznak. Sokaknak eleinte valamivel fárasztóbb lehet barefoot cipőben járni, amíg az izmaik vissza nem erősödnek, de ezt a folyamatot célzott lábgyakorlatokkal felgyorsíthatjuk.

Talpunkon keresztül érzékelünk, információt gyűjtünk a környezetünkről, így könnyebben orientálódunk a térben. Jobb tájékozódással hatékonyabban mozgunk, kevesebb lesz a sérülés (például bokaficam).

A teljesen lapos talp a testtartásunkra is jó hatással van, a jó testtartás pedig hozzájárul csontjaink, kötőszöveteink és izmaink megfelelő terheléséhez.

Milyen cipőt adjak a gyermekemre?

A fejlődésben lévő gyermeklábat vétek merev cipőbe zárni. A megfelelő fejlődéshez a gyermeknek szüksége van az érzékelésre és testének minden mozgására. Pici korban rendkívül gyorsan nő a lábuk, ne zárjuk szűk cipőkbe, sőt, ha lehet, legyenek minél többet mezítláb! Amikor pedig nagyon szükséges, adjunk rájuk puha, rugalmas, tágas - azaz barefoot - cipőt.

A gyermek lábának a boltozata nagyjából 9-10 éves korára alakul ki, ezért addig tegyünk meg mindent, hogy szabadon mozoghasson a lába! A legjobb, ha rendszeresen jár, szalad a gyermek természetes felületeken mezítláb vagy barefoot cipőben, és változatosan mozog.

Természetesen akadnak olyan kivételes esetek gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt, amikor a mezítlábas cipő nem opció. Ebben az esetben is van azonban lehetőségünk gyakorlatokkal és egyéb módszerekkel, eszközökkel fejleszteni a láb működését.

Félelmek a barefoot cipőkkel kapcsolatban

Olyan világban élünk, ahol be kell bizonyítani, hogy a természetes a jó, és bizony sokakban ébrednek kétségek, amikor először hallanak a mezítlábas cipőkről. Igaz, hogy a barefoot cipő ritkán, de okozhat panaszt vagy sérülést abban az esetben, ha a testünk már elvesztette a természetes kialakítású cipőben járáshoz szükséges képességeket. Erre azonban fel lehet készíteni a mozgásrendszert! Előnyösebb, ha energiát és időt fektetünk abba, hogy képessé tegyük magunkat barefoot cipőben és/vagy mezítláb járni, minthogy különböző megtámasztásokkal egyre képtelenebbé váljunk a természetes működésre.

Örömteli barefoot cipős kalandokat kívánok!

Kelemen Vanda
Gyógytornász-manuálterapeuta
www.fizioart.hu