Cipőápolás kisokos

Minden, amit a cipőtisztításról, cipőápolásról, impregnálásról tudni akartál

Cipőápolás kisokos

Te is úgy ápolod a cipődet, hogy vizes ronggyal letisztítod, és átkened szivacsos gyorsfénnyel? Jó, ha tudod, hogy a gyorsfény nem ápolja, csupán rövid távon kozmetikázza a bőrt, a vizet pedig érdemes elkerülni, amennyire csak lehet!

Ha szeretnéd, hogy a lábbelid a lehető legtovább és a lehető legszebb állapotban szolgáljon téged, érdemes betartanod néhány egyszerű alapszabályt, melyeket sajnos meglepően kevesen ismernek. A cipő karbantartása 3 lépésből áll: 1. tisztítás, 2. ápolás, 3. impregnálás. Lejjebb minden pontban anyagtípusonként felsoroljuk az eszközöket és szereket, amelyek közül választhatsz, a cikk végén pedig néhány példát hozunk praktikus alapkészletekre különböző alapanyagú cipőkhöz.


FONTOS: bőr cipőt soha ne moss ki vízben! Mosógépben csak olyan textil-, esetleg gyapjú cipőt moss, amelyiknél ezt a gyártó kifejezetten ajánlja! A mosható cipőt mosózsákban tedd a gépbe, ez a cipőt és a többi ruhát egyaránt védi. Kímélő programot válassz, és ne használj centrifugát/öblítőt/szárítógépet. Hagyd a kimosott cipőt a szabad levegőn, árnyékban megszáradni!


Tudtad? A hasított bőrnek két nagyon elterjedt fajtája van. 1. A nubuk rövidebb szálú, puhább, egységesebb kinézetű és kényesebb, ebből készül pl. a Leguano Gentle. 2. A velúr hosszabb szálú, szálasabb kinézetű és strapabíróbb, ez pl. a Saltic Outdoor túracipők kedvelt anyaga. 3. Ritkábban találkozni az olajjal vagy viasszal kezelt, vízlepergető ún. olajos bőrrel, amiből pl. a Xeroshoes Glenn férfi félcipő is készül.

Vigyázz a környezetre, kerüld a szilikontartalmú és a CFC hajtógázas termékeket! Ha Collonilt használsz, azzal biztosra mész, hiszen minden Collonil termék szilikonmentes, és a hajtógázas termékeik is ózonbarátak. A cég a német fenntarthatósági és ökológiai hivatal védjegyét élvezi immár 3 éve.

Barefoot cipő tisztítása

0/ ELSŐ HASZNÁLAT ELŐTT ALAPOSAN IMPREGNÁLD LE A CIPŐT!


Ez nem csak a nedvesség, de a szennyeződések és a kisebb sérülések ellen is védelmet nyújt, és kényes színű vagy anyagú (pl. fehér vagy hasított bőr) cipőknél különösen fontos. Az impregnálásról részletesebben a 3. pontban olvashatsz.

1/ TISZTÍTÁS


Bekenni, impregnálni csak tiszta cipőt érdemes, különben nem tud beszívódni a hatóanyag. A cipőápolás első lépése tehát a tisztítás.

Ha az összekoszolódott bőrcipő nedves, először is hagyd megszáradni, de ne tedd hőforrás, pl. fűtőtest közvetlen közelébe, mert az árt a bőrnek! Ha nagyon átázott, érdemes kitömni újságpapírral, ami magába szívja a vizet, és megtartja a cipő formáját. Ha kell, az átázott papírt egyszer-kétszer ki is lehet cserélni. Amikor már száraz, ronggyal vagy kefével (nubuk/velúr bőr esetén speciális kefével vagy cipőradírral, ha nincs ilyened, sima radírral) távolítsd el róla a szennyeződést!

Cipőtisztító szerek és eszközök
Figyelem: a tisztítószert ne fújd közvetlenül a cipőre! Vidd fel egy tiszta rongyra/szivacsra, majd egyenletesen dörzsöld be a lábbelid felsőrészébe! Ha szükséges, az eljárást akár többször is megismételheted. A lakk bőrt leszámítva ezzel az eljárással színfrissítő hatást is elérsz. A tisztítás után a hasított bőrt radírral vagy kefével bolyhosítsd!

a.) Univerzális tisztítószerek

Használhatóak:

 • fedett (= fényes, sima) bőrre
 • hasított bőrre
 • műbőrre és egyéb mesterséges anyagokra
 • textilre
 • gumira

b.) Lakk bőr tisztítására a Collonil Lack Mousse színtelen hab az optimális, mely egyben ápolja is a bőrt.

c.) Sárkefe fedett (sima) bőrre:

A Collonil sárkefe rendkívül hatékonyan tisztítja a cipő teljes felületét. Hegyes végével könnyen eltávolíthatóak a talpmintázatba ragadt apró kavicsok (segít, ha meghajlítod a cipő talpát), a másik végével pedig a talp és a felsőrész közötti csíkba ragadt sarat tudod kikefélni.

d.) Kefe/radír hasított bőrre:

A Carbon Spot Cleaner vagy a Velour Boy nubuk kefe hatékonyan távolítja el a mindennemű koszt, foltot, akár még a lecsöppent folyékony szappan nyomát is, és a bőr bolyhosítását is elvégzi. Mindig dolgozd vele végig az egész cipőt, hogy szép egyenletes maradjon a színe! Nubuk esetében óvatosan dörzsöld a bőrt! Ha cipőradírt használsz, ügyelj rá, hogy egy-egy oldalát mindig hasonló színű cipőkön alkalmazd, különben a rátapadó sötét bőrfesték foltot ejthet a világosabb színű bőrön.

e.) Textil torancipőkhöz

Collonil Sneaker Wash (kifutó termék!) mosószer kézi és gépi mosáshoz, mosózsákkal csomagolva. Fél évente használandó. 1 mosáshoz a flakon felét kell hozzáadni, ez 3 pár cipőhöz elegendő. Ariel minőségű tisztító hatással bír, és már 30 fokon is higiénikusan tisztít. A mellékelt mosózsákba 1 pár férfi, 2 pár női vagy 3 pár gyerekcipő fér bele.

f.) Gyapjú tisztítása

A magas gyapjú tartalmú termékek tisztításánál nagyon fontos betartani a gyártó tanácsait, különben a termék összemehet, vagy veszíthet a puhaságából! 30 foknál magasabb hőmérsékleten soha ne moss gyapjút, lehetőleg használj speciális gyapjú mosószert és mosózsákot, és ne centrifugáld a terméket, ha csak a gyártói utasítás másképp nem javasolja! Emlékezz: a nemez úgy készül, hogy a gyapjút szappanos vízben dörzsölgetik, amitől tömör, vastag, jóval keményebb anyaggá áll össze.

Érdekesség: a Leguano Acasa gyapjú papucs magas gyapjútartalma ellenére praktikus módon mosógépben mosható, 30°C-on, gyapjú programmal, centrifugálás és öblítő nélkül, mosózsákban, hasonló színekkel. Szárítás: szabad levegőn árnyékban.

 

 

2/ ÁPOLÁS


Ahogy az arcbőrödnek, ugyanúgy a cipőd bőrének is szüksége van időről-időre táplálásra, hogy megőrizze/visszanyerje a puhaságát, simaságát, lakkbőr esetében a fényét. Ezért a tisztítás után jöhet az ápolás. (Ha a cipő színét esetleg kiszívja a nap vagy valamilyen vegyi anyag, arra egy ápolószer jelenthet ugyan valamennyi segítséget, de erősebb foltokat nem biztos, hogy sikerül semlegesítened. Ezért is fontos a rendszeres impregnálás, ld. a 3. pontot.)

Cipőápoló szerek

a.) Univerzális ápolószerek

 • A Collonil Organic Bamboo Lotion, elsősorban tisztít, de valamennyi ápolást is biztosít. Használatával nem váltható ki a rendszeres ápolás!
 • A Collonil Organic Protect & Care kiválóan ápol, ráadásul impregnál is (az impregnáló hatás csak 12 óra elteltével érvényesül!). Hasított bőrhöz inkább ezt ajánljuk!

b.) Fedett (sima) bőrre

Megjegyzés: ha a cipőn színkopás jelenik meg, adott színű cipőkrémmel rendszeresen kezelve egy darabig még jellemzően hordhatóvá válik.

c.) Hasított bőrre

d.) Lakk bőrre

e.) Szagtalanításra, bármilyen cipőhöz

Ha szeretnéd elkerülni, hogy a cipőt levéve kellemetlen lábszag lengjen körül, használd rendszeresen a Collonil Breeze szagsemlegesítő spray-t! Valóban semlegesít, nem egyszerűen elnyomja a lábszagot egy újabb illattal, ráadásul praktikus módon fejjel lefelé tartva is működik.

Fújd be vele a cipődet, amint levetted, és ha elsőre esetleg erősödne a szag, ne keseredj el, ez jó jel! Csak annyi a dolgod, hogy még egyszer befújd, hagyd hatni, azután élvezd az eredményt!

A hab a tortán ez, hogy nem csak cipőbe, de például táskába vagy sapkába is használhatod. A dohányszagot is semlegesíti.

 

 

3/ IMPREGNÁLÓ SZEREK


a.) Univerzális impregnálószerek

 • A Collonil Carbon Pro egy igazi nagyágyú. A legkorszerűbb technológiát alkalmazza, szuper erősen impregnál, mégis környezetkímélő. Akár sátrat vagy vízálló kabátot is impregnálhatsz vele!
  • Légáteresztő. Elég belőle egyetlen vékony réteg, és 20 perc után már mehetsz is!
  • 12-15 hordásig véd

Megjegyzés: a mérsékelten vízálló Leguano Chester gyapjúbéléses bokacsizmához kifejezetten a Carbon Pro-t ajánljuk!

 • A Collonil Organic Protect & Care a leginkább környezetbarát impregnálószer a kínálatunkban. Ápolja és táplálja is a bőrt.
 • A Barefoot Saltic cipőkhöz ajándékba adott impregnáló spray is bármely anyagra használható. Minden Saltic cipőhöz (kivéve a Fly szandált) jár egy kis flakonnal, amikor éppen nincs belőle hiány a gyártónál.

b.) Hasított bőrre

 

 

Példák egyszerű cipőápoló készletekre otthonra, különböző alapanyagú cipőkhöz


1.) Univerzális alapcsomag a leghatékonyabb impregnálással:

2.) Univerzális alapcsomag, a leginkább környezetbarát:

3.) Nubuk/velúr bőrből készült cipőkhöz (pl. Leguano Gentle, Saltic Outdoor túracipők):

4.) Olajos bőrből készült cipőkhöz (pl. Xeroshoes Denver, Xeroshoes Glenn)

5.) Lakk bőr cipőkhöz

6.) Textil tornacipőkhöz