Blog

De mi a helyzet a férfiakkal?

Barefoot Point
Barefoot Point
2022.06.22 15:54
De mi a helyzet a férfiakkal?

A minap az autószerelőmnél jártam, és letettem egy Leguanós dobozt a székre. Rákérdezett, hogy mi van benne – azután hosszan beszélgettünk a barefoot (mezítlábas) cipőkről. Mert azt mindenki tudja, hogy a nőknek fontos a cipő... de mi a helyzet a férfiakkal?

A férfiakkal az a helyzet, hogy bizony ők is a két lábukon járnak. És bár a nőkhöz képest kevesebb szenvedésnek vannak kitéve, azért a hagyományos lábbelik bizony az ő testtartásukat és mozgásmintájukat is negatívan befolyásolják. Hogy hogyan?

1. Ha nem is olyan szélsőséges mértékben, mint a nőknél, de az ő sarkukat is kiemeli a természetes helyzetéből egy hagyományos cipő. Az emberi test alkalmazkodóképessége ugyan elképesztő – de gondolj csak bele, ez olyan, mintha egész életedben, nap mint nap folyamatosan egy lejtőn mennél lefelé.

Noooormááááliiiis?

Barefoot cipőink lapos talpa elősegíti a természetes, helyes testtartást.

2. A férfiláb éppúgy nem szűkül, hanem szélesedik előrefelé, mint a női, sőt. Hiába kevésbé szűk az átlagos férfi cipő, mint a női – azért még mindig jóval szűkebb, mint maga a láb. Tudod, olyan ez, mint a fodrászgép: egyéniség megy be – és egyforma kocka jön ki...

Akár nő vagy, akár férfi, és akár elegáns cipőket hordasz, akár sportosakat, a lábujjaid mindenképpen össze vannak nyomva bennük. Legfeljebb nem érzed, mert gyermekkorodtól fogva ezt szoktad meg. A hagyományos cipőiparban egyszerűen MINDEN kaptafa túl keskeny, a lecserélésük pedig akkor is óriási befektetést igényelne a gyártók részéről, ha végre teljesen megváltozna a divat. (A folyamat szerencsére már elkezdődött, és rohamosan halad a természetesség irányába).

Ha a nagylábujjad nem egyenes meghosszabbítása a belső talpélednek, akkor bizony deformálódott a lábad. És kérdeznék valamit: szoktál fekvőtámaszozni? Próbáltad már összezárt ujjakkal? Barefoot cipőinkben elég hely jut az erőteljes férfi lábujjaknak is.

3. Jellemzően a férficipők talpában is rejlik valamiféle alátámasztás. Ez első ránézésre jónak tűnik: szegény láb, akkora testet kell cipelnie, segítsünk neki! Igen ám, de mi történik az izmokkal, ha a munkájuk lecsökken? Például mit tesz velük egy mindössze 6 hetes gipszkötés? Legyengíti, elsorvasztja őket. Az izmaidnak nem azzal teszel jót, ha kíméled őket. Épp ellenkezőleg! Lételemük a mozgás, add hát meg nekik a lehetőséget!

Ha már elkezdtek legyengülni, akkor pláne. Rengeteget fejlődhetsz néhány egyszerű gyakorlattól, feltéve, hogy rendszeresen rászánsz erre néhány percet. Az pedig, ha barefoot cipőben jársz, önmagában is intenzívebb mozgásra sarkallja a lábizmokat! A végén talán nem csak a lábadnak, de a társas életednek is jót teszel!

4. Ahogy a többié, a hagyományos férfi cipők talpa is túlságosan vastag és merev. Tudtad, hogy az emberi talpban többezer idegvégződés található? Az a szerepük, hogy a talaj felől érkező információt továbbítsák az agynak, az pedig ennek alapján irányítja a test mozgását. Gyakori érv, hogy a legtöbben természetellenesen sima és kemény talajon járunk egész nap – de ezen nem segít a merev talp. A lábnak szabadon kell tudnia gördülni minden egyes lépésnél, a nagylábujjra érkezve a mozdulat végén.

A hagyományos cipőkben a gördülő mozgás szinte eltűnik, lépéskor a legtöbb ember a sarka végére érkezik és jól odacsapja a lábát, a nagylábujj pedig befelé hajlik és alig vesz részt a munkában. Egyenlőtlenül kopik a cipőd sarka? Ha érdekel a helyes járástechnika, figyeld a blogot, iratkozz fel hírlevelünkre, mert a későbbiekben jövünk egy gyorstalpaló barefoot járás-tanfolyammal!

5. Ahogy a női, úgy a férfi cipők is jellemzően túl nehezek. Érvelhetnél azzal, hogy ez csak jót tesz, mivel több munkát ad a lábad izmainak, de ezen az alapon a túlsúly is lehetne hasznos... Olyan cipőt válassz, amit alig érzel, amikor rajtad van! Gyere el hozzánk, és válogass kedvedre a kínálatunkból – nálunk minden cipő könnyű, széles, rugalmas és egyenes talpú! Illik a lábadra.

6. Ne feledkezzünk meg a divatról! A férfiak is szeretnek jólöltözöttek lenni – és ezt ma már ők is megtehetik anélkül, hogy egészségtelen kompromisszumokat kellene kötniük. Prémium kínálatunkban szebbnél-szebb, anatómiai kialakítású, lábbarát (mezítlábas) cipőket találsz.

Öltözz divatosan és egészségesen!

Kérdésed van?


Kíváncsi vagy a mi tapasztalatainkra? Gyere el hozzánk, beszélgessünk, nézz körül! Unisex és férfi modellekkel (is) várunk.