Blog

Csodaszer-e a barefoot cipő?

Barefoot Point
Barefoot Point
2022.06.06 15:54
Csodaszer-e a barefoot cipő?

Az internetet ellepő gyógyulás- és fejlődéstörténetek hatására sokakban megfogalmazódik a kérdés, hogy csodaszer-e a barefoot (mezítlábas) cipő. Ha így kérdezed, akkor a válasz természetesen: nem. Ne várd, hogy csak felhúzod a fájós lábadra, és egy csapásra kiegyenesedik az elgörbült nagylábujjad, eltűnik a bütyköd, és helyreáll a sarokemelt cipők miatt megrövidült vádliizmod!

Idővel persze valóban radikális változásokat, javulásokat tapasztalhatsz. Amit pedig akár rögtön megérezhetsz, az egy újfajta könnyedség: a megszokott és ezért alig észlelt nyomások, korlátozások, nehézségérzet hiánya.

Mégis mit tudnak ezek a cipők, amit az eddig viselt lábbelid nem?


1. Ami miatt jó eséllyel azonnal megkönnyebbülsz, az az, hogy a barefoot (mezítlábas) cipő nem fogja összenyomni a lábujjaidat, mert nem keskenyedik természetellenes módon az eleje felé. Hagy helyet a lábujjaknak, hogy szétterülve jól megtámasszák a tested, és külön-külön is tudjanak mozogni. Ha mégis nyomást éreznél, akkor vagy más méretet, vagy másik modellt érdemes választanod. A különböző gyártók különböző lábformákra tervezik a cipőiket – de mivel ez ma még szokatlan, sokan nincsenek tisztában a lábuk típusával. Ne feledd: ha segítséget szeretnél a helyes választáshoz, üzletünkben szakszerű tanácsadással állunk rendelkezésedre!

2. Minden barefoot cipő talpa sokkal rugalmasabb, mint a hagyományos lábbeliké. Miért fontos ez? Mert így nem fog lépés közben akadályozni abban, hogy megfelelően végiggördítsd a talpad a talajon. A hagyományos cipőben deformálódik a láb és sérül a természetes járástechnika, és lehet, hogy csak tudatos odafigyeléssel, gyakorlással tudod majd ezeket igazán visszaállítani. De szinte mindenkinél magától is elindul a regeneráció, amint a test megkapja a számára szükséges teret és szabadságot!

3. Ez most talán meg fog lepni, de a barefoot cipők talpa lényegesen vékonyabb, mint a hagyományosaké. Ez azt jelenti, hogy nem védik annyira a lábad? Dehogy! A modern technológiáknak köszönhetően szuper védelemben részesülsz anélkül, hogy le kellene mondanod a propriocepcióról. Ez a bonyolult szó azt jelenti, hogy a talpadban található többezer idegvégződés ingerre éhes.

Agyad a talpadból érkező információ alapján irányítja a tested mozgását, ám a hagyományos cipőkben ez az információforrás szinte teljesen elapad. Nem csoda, hogy kisgyermekkorunktól kezdve torzulnak a mozgásmintáink! Egyénenként változó, hogy ki mennyire vékony talpú cipőben érzi jól magát. Üzletünkben különböző járófelületeken tapasztalhatod ki, mennyi talajérzet esik jól a Te lábadnak. Gyere el, próbáld ki!

4. Az, hogy a lapos cipő egészségtelen, és hogy a talpadnak alátámasztásra van szüksége, egy mítosz. Csak bújj ki a cipődből, és nézz le a mezítelen lábadra! Ha sarokemelésre lenne szüksége, az természetes módon bele lenne építve. Valójában már a legkisebb, akár 1 cm-es sarok is felborítja tested egyensúlyát, rontja a testtartást, kompenzációs görbületek kialakulásához vezet, és egyes izmokat alul-, másokat pedig túlterhel.

Három fő boltozat gondoskodik arról, hogy állás és járás közben minden helyzetben tökéletesen legyen alátámasztva a felegyenesedett emberi test. Ezek a boltozatok rugalmasak és rendkívül teherbíróak. Ha alátámasztod őket, azzal elveszed a munkájukat – és mi fog történni? Elkezdenek gyengülni, és fokozatosan elmerevednek. Ha pedig már meggyengültek, például lúdtalpad van, az állandó alátámasztás hosszú távon azon is csak ront, hiszen még jobban kikapcsolja az alulműködő izmokat. Többet akarsz tudni? Látogass el hozzánk, szívesen mesélünk a saját tapasztalatainkról!

5. Végül, de nem utolsósorban: a barefoot cipő könnyű. Sőt, pillekönnyű, ahogy az egyik általunk forgalmazott prémium márka, a Peerko (azaz „tollacska”) neve is sugallja. Nem fogod elhinni, mennyi felesleges súlyt cipeltél magaddal eddig a lábbelidben!

Összefoglalva:


A barefoot cipő mindent megad a lábadnak ahhoz, hogy erős és egészséges maradjon, és rengeteget tud segíteni a regenerálódásban, ha már baj van. De nem, nem csodaszer. Ha komolyabb mozgásszervi panaszod van, mindenképpen konzultálj orvossal, gyógytornásszal! Lehet, hogy megfontolt, fokozatos átszokásra és/vagy tornára, kezelésre is szükséged van.

Barefoot-tudatos szakemberként ajánljuk figyelmedbe a Barefoot Point tanácsadó szakorvosát, dr Kovács Gellértet! Barefoot cipőket ajánló írását és elérhetőségeit itt találod.

Szakemberlistában (gyógytornász, masszőr stb.) itt böngészhetsz.

Arról pedig, hogy hogyan érdemes barefoot cipőre váltani, következő blogbejegyzésünkben olvashatsz.

Ha kérdésed van, segítségre van szükséged, vagy egyszerűen csak nem szeretsz postán cipőt rendelni, szeretettel várunk üzletünkben!